Niedoceniony element każdej diety.
MICROSTRUCTURE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
CYRULIKÓW 37 A
04-402 Warszawa
Błonnik należy do najbardziej niedocenianych składników pokarmowych i wiele osób zaniedbuje codzienne dostarczanie jego odpowiedniej ilości. Błonnik znajdziemy przede wszystkim w warzywach i innych produktach pochodzenia roślinnego, na przykład w soczewicy czy fasoli, jednak nie zawsze możemy lub chcemy spożywać strączki i duże ilości sałatek. Aby codziennie dostarczać wymagane ilości błonnika, warto zakupić błonnik w proszku, na przykład błonnik aroniowy albo kakaowy. Błonnik, czyli włókno pokarmowe, nie jest trawiony w ludzkim układzie pokarmowym, ale ma bardzo korzystny wpływ na pracę jelit i przyswajanie się innych składników odżywczych. Ponieważ pęcznieje pod wpływem wody, wywołuje uczucie sytości i jest naturalnym sprzymierzeńcem wszystkich, którzy zmagają się z problemem pozbycia się nadmiernych kilogramów. Błonnik może być pozyskiwany z różnych źródeł. Na rynku dostępny jest błonnik aroniowy, błonnik kakaowy, błonnik owsiany i inne rodzaje, które różnią się od siebie smakiem, w zależności od tego, z jakiego źródła pochodzą.